sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Alcudian pyöräilyreittejä

Otetaanpas tähän loppuun pieni yhteenveto lenkeistä, joita tuli tehtyä. Tämä sillä, että jää itselle nämä yhteen paikkaan muistiin ja joku muu saattaa ottaa näistä ehkä mallia.

Päivä 1 (100,4 km / 4 h 8 min / n. 1500 nousumetriä)

Ensimmäinen ajopäivä lähti Palman lentokentältä, koska apukuski Tuomas palautti vuokraamansa auton sinne. Kentältä lähdimme etelän suuntaan rantabulevardia ajaen. Erittäin mukava ja rauhallinen aloitus lenkille. Tästä matka jatkui pikkuteitä pitkin kohti Llucmajoria, jossa vastassa oli melko kova nousu (ensimmäisen valokuva kohdalla)! Nousu ei ole kovin pitkä, mutta sitäkin jyrkempi. Pahin kohta on jyrkkyydeltään lähempänä 20 prosenttia. Tästä matka jatkui lasketellen kohti läheistä kylää, jossa kahvitauko. Tämän jälkeen träckeri sanoi itsensä irti ja havahtui vasta Sa Poblassa. Kahvitauon jälkeen kierrettiin muistaakseni Sineun ja Muron kautta. Sa Poblasta matka Alcudiaan on melko tasaista ns. pellonpiennarta. Ihan loppupätkä Playa de Murosta Alcudiaan on mukavaa bulevardimaista ajelua ja sopii tasaisuutensa vuoksi hyvin tasaamaan sykkeet lenkin päätteeksi.

Vaikeusaste: 6  Fiilis: 9Päivä 2 (74,6 km / 3 h 8 min / 959 nm)
Toisena päivänä otettiin suunta pohjoiseen ja kierrettiin matkaan Alcudian linnakkeen kautta kohti Pollencaa. Pollencaan oltiin menossa tietä MA-2201, jolta poikettiin pieni pätkä pikkutietä päästäksemme tielle MA-2200. Tätä tietä hetki etelään, josta koukattiin todella mukavalle pikkutielle, joka kantaa ilmeisesti nimeä "Camino Viejo de Campanet". Tämä mukavan polveileva pikkutie tuli ajettua reissun aikana kolme kertaa. Tätä tietä pääseekin sitten Campanetiin asti, jonka sivuutimme ja jatkoimme matkaa kohti Caimaria.Caimarin jälkeen hieman isompia teitä MA-2112 ja MA-2113 Llosetaan, jossa ajattelimme pitää kahvitauon, mutta sopivaa paikkaa ei nopeasti löytynyt. Tästä sisuuntuneena laskettelimme taas hieman isompaa tietä Incaan, jonka keskustorilla kahvitauko. Nämä ns. keskustorit ovat mielestäni aina jokaisen kylän helmi: torin ympärillä idyllisiä pikku kahviloita ja tunnelma näissä kylän keskuksissa on mukavan ajaton.

Incasta sitten alkoi matka takaisin Alcudiaan. Kannattaa huomata ajaessaan tietä MA-3500 pieni sivutie vasemmalle. Tämä pikkutie yhtyy sitten tiehen MA-3501, joka menee Sa Poblaan. Tästä lähdimme pikkutietä suunnistamaan kohti MA-3433:sta jota lasettelimme sitten jo ensimmäisenä päivänä tutuksi tulleelle "maalisuoralle". Melko helppo ja ei niin "helmi" lenkki loppupeleissä. Parasta antia oli muutamat pikkutiet.

Vaikeusaste: 5  Fiilis: 7
Päivä 3 aamulenkki (95,4 km / 4 h 12 min / 1671 nm)


Kolmantena päivänä lähdettiin myöskin pohjoiseen, matkakohteena aivan saaren koilliskärjessä oleva Formentorin majakka. Tämä reissu oli ehkä mieleenpainuvin ja myöskin erittäin raskas! Alcudian keskustasta lähdettiin ajamaan aivan rantaa pitkin kohti Port de Pollencaa. Tämä pätkä on usein erittäin tuulinen, koska rantaviivaan on matkaa vain muutamia kymmeniä metrejä ja välissä ei ole mitään esteitä, joten tuuli pääsee puhaltamaan vapaasti. Puolessa välissä rantaa siirryimme ajamaan sisämaahan hieman pienempää tietä Port de Pollencaan asti. Port de Pollencan pohjoispuolelta ohitettuamme ei ollut enää paljoa matkaa elämäni kovimpaan nousuun siihen asti! Nousumetrejä ensimmäisen valokuvan osoittamalle paikalle ei tullut kuin reilu 200 metriä, mutta mäki on todella jyrkkä! Sykkeet hakkasivat koko mäen 160-170 välissä, vaikka vauhtia ei ollut juuri mitään. Mäen päällä oli sitten palkintona mahtavat näköalat.

Mäen päältä sitten vastaava lasku alas, jonka jälkeen alettiin uudestaan kipuamaan kohti saaren kärkeä ja siellä odottavaa majakkaa. Nousumetrejä tässä tuli myöskin reilut 200 metriä, mutta hieman pidemmällä matkalla, joten tämä tuntui ainakin itselle hieman helpommalta. Majakalla sitten kahvit ja pala pitsaa ja takaisin matkaan. Täytyy tähän väliin mainita, että tien pinta majakalle oli erittäin huonossa kunnossa ja cyclocrossari olisi oikeampi kulkupeli tuolle tielle. Puuskittainen tuuli myöskin hieman hankaloitti majakan valloitusta.

Loppumatkaan lähdettiin sitten kohti Pollencaa. Tämän ohitettuamme päivältä kaksi tuttua mukavaa pikkutietä kohti Campanettiä. Hieman ennen tätä, kuitenkin suunta Sa Poblaan ja tuttuja reittejä takaisin tukikohtaan. Reissun jälkeen jalat oli melkoisen jumissa ja loppuun vielä hotellin alueella kilometrin extra loppuverryttely todella kevyesti. Ehkä reissun parasta antia niin maisemallisesti, kuin haasteellisestikin!

Vaikeusaste: 9  Fiilis: 10


Päivä 3 iltalenkki (77,8 km / 3 h 16 min / 918 nm)

Tälle päivän toiselle, enemmänkin palauttavalle, lenkille lähdin itsekseni. Otin suunnaksi Artan ja ajelin roheesti ns. ison tien reunaa. Tie on hyvässä kunnossa ja piennar melko leveä, joten ihan hyvä tie ajella. Menomatkalla oli melkoinen myötätuuli, joten lenkki tuntui tässä vaiheessa erittäin palauttavaslta. Hieman ennen Artaa käännyin oikealle tielle MA-3322, joka oli mukava tuttavuus. Tie hyvässä kunnossa ja erittäin vähän liikennettä. Etelän suuntaan ajettaessa mukavaa alamäkeä ja tähän tuli vedettyä erittäin vauhdikas pätkä, vaikka ei edes yrittänytkään. Tätä tietä sitten Manacoriin asti josta koukkaus paluumatkalle.

Paluumatka alkoi tietä MA-3320 pitkin, joka ei saanut suosikin viittaa harteilleen. Melko paljon liikennettä ja tylsä pätkä. Tästä koukkaus hieman pienemmälle tielle, joka vei Petraan. Petrasta sitten MA-3340 tietä pitkin San Margalidaan. Tämäkin pätkä oli melko tylsä, koska en jaksanut lähteä pikkuteille kikkailemaan. Tässä vaiheessa itseasiassa huomasin, että kello on jo melko paljon ja tuli kiire ajella nopeasti takaisin Alcudiaan ennen pimeää. Santa Margalidan jälkeen sitten suoraa tietä MA-3410 kohti rantaa ja sieltä samaa tietä kuin lähtiessä takaisin. Tämäkin pätkä oli muistaakseni melko mitäänsanomaton. Loppumatka sitten bulevardia pitkin Burger Kingiin, jossa palauttava ruokailu ja hotellille. Tämä lenkki oli melko helppo ja sisälsi käytännössä yhden hieman isomman nousuosuuden. Palauttavaksi lenkiksi OK, kunhan koukkaa nuo loppupään isot tiet.

Vaikeusaste: 4  Fiilis: 5


Päivä 4 lenkki (65,9 km / 2 h 47 min / 990 nm)


Nelospäivän lenkki suuntautui Incan lähelle kohti vanhaa luostaria. Matkaan lähdettiin tuttua ja turvallista reittiä Sa Poblaan joka ohitettiin pohjoispuolelta. Tästä sitten MA-4322:sta pitkin Bügeriin, josta koukattiin pienemmälle nimeämättömälle tielle. Tästä päästiinkin moottoritien reunaan ja pieni pätkä moottoritien vieressä olevaa huoltotietä. Tästä lähtikin sitten mukava pieni tie, joka johti tielle MA-3501. Tien laidassa oli muuten melko suuret hevostallit, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan. Tätä tietä pätkä ja vasemmalle ja oltiinkin jo kohta luostarille vievän nousun juurella. Luostarin mäki oli myös erittäin kova ja tässäkin sykkeet hakksivat tuolla 170 pinnassa. Nousi oli kuitenkin verrattain lyhyt (vajaa 200 nousumetriä), joten ei mikään tekemätön paikka. Ylhäällä luostarilla aukesivat todella komeat näkymät lähikyliin ja ylikin! Ylhäällä on myös kahvio, mutta se aukeaa vasta puolilta päivin ja emme päässet sitä testaamaan.

Kotimatkalle  lähdettiinkin sitten pohjoisen kautta ja ajettiin Campanetin kylän läpi. Kylään mentäessä oli melkko jyrkkä, mutta kohtalaisen lyhyt nousu. Tästä sitten tutuksi tullutta Camino Viejo de Campanet:ia kohti Pollencaa, ennen Pollencaa kuitenkin koukkaus rantaan josta Alcudian linnakkeen kautta takaisin hotellille. Ihan helmi reissu tämänkin!

Vaikeusaste: 6  Fiilis: 8


Päivä 5 lenkki (89,5 km / 3 h 37 min / 1055 nm)

Vitospäivänä oli vuorossa jälleen enempi tasamaata ja vähempi isoja nousuja. Matkaan lähdettiin kohti Artaa, mutta ennen Can Picafortia käännyttiin aikaisemmin mollaamalleni tielle MA-3410. Nyt kun muistelee, niin tähän suuntaan ajettuna oli ihan OK, vaikkakin melko suoraa tykitystähän tuo on. Tästä pääsimme Santa Margalidaan ja myöhemmin ohitimme Sineun. Muistaakseni Sineun jälkeen oli leppoisan polveileva pätkä tietä MA-3300 Petraan asti, jossa pidimme kahvitauon. Tällä kohdin itseni vasen polvi alkoi juilia ja loppumatka meni puolikuntoisena. 

Paluumatkalle lähdettiinkin sitten Manacorin kautta ja tämän jälkeen jo aiemmin kehumaani tietä MA-3322 kohti rannikkoa. Tällä rannikkoa seuraavalla, hieman suuremmalla, tiellä on muutama mukava nousu ja lasku, eli ei ihan tasaisella tarvitse ajella. Loppuun samaa reittiä kuin monesti aikaisemmin rantabulevardia pitkin. Ihan OK lenkki, vaikkakaan ei kovin suuria elämyksiä tarjonnut. Puolisen tuntia kestänyt sade myös lannisti hieman tunnelmia kesken matkan.

Vaikeusaste: 4  Fiilis: 6


Päivä 6A lenkki (61,3 km / 2 h 45 min / 1156 nm)

Harmittavasti kuutospäivänä träckeri teki tepposet ja pätkä kahdessa osassa. Kuudentena päivänä oli etukäteen pelätty vuoripäivä! Lenkki lähti liikkeelle perinteikkääseen tapaan kohti Sa Poblaa. Tästä jatkettiin Bügerin kautta Campanettiin ja edelleen Caimariin, josta itse nousu alkaa. Campanetista Caimariin menee pieni mukava tie nimeltä "Camino de Can Tabou", joka kannattaa kokeilla. Caimarin paikkeilta alkoikin sitten nousu kohti Llucia! Valitettavasti (tai ehkä jopa onneksi) nousu ei ollut niin kova kuin pelkäsin. Korkein kohta reitillämme oli noin 600 metriä, josta olisi päässyt vielä noin 300 metriä ylemmäs, mutta kiertoa olisi tällöin tullut 30 kilometriä per suunta, joten jätimme sen lenkin väliin. Nousu on toki korkea, mutta melko loiva. Keskisyke itsellä oli tässä nousussa tasan 145 (olisi ollut allekin, mutta loppuun kilometrin kova veto). Nousu päällä mukava kahvila josta tankattiin hieman lisäenergiaa.

Ylhäältä lasketeltiinkin sitten melko haipakkaa alas kohti Pollencaa. Pollencan ohitettua tuikkasimme mukavalle pikkutielle nimeltään "Calle Cala". Tästä sitten tielle MA-2203 jota pitkin pääsimmekin sitten Cala de Sant Vicentiin, joka vaikutti idylliseltä rantakylältä. Tästä tarina jatkuukin sitten toisen träckäyksen myötä.

Vaikeusaste: 8  Fiilis: 9

Päivä 6B lenkki (46,7 km / 1 h 45 min / 467 nm)

Toinen osuus suuntautui takaisin kohti Alduciaa.Ennen tietä MA-2202 kannattaa tsekata pikkutie nimeltä "Carrera Aumadrava", joka osoittautua mukavaksi pätkäksi. Vuoripäivän olisi voinut lopettaa jo Alcudiaan, mutta lähdimme keräämään päivältä satasta täyteen. Jälleen tietä Artaa kohti ja ennen Can Picafortia käännös oikealle. Vähän matkaa tätä ja ajattelimme ottaa pikkutietä takaisin kohti Alcudiaa. Tämä tie muuttui kuitenkin surkeaksi ja palasimme takaisin tielle MA-3431. Seuraavasta risteyksestä sitten käännyimme paluumatkalle ja tämä olikin hyvä tie. Vähän matkaa tätä ja tuttuja reittejä tasaisten peltojen vierustoja takaisin. Ei mikään erikoinen lenkki, mutta helppoja kilometrejä luvassa, sillä suurimmat nousut vain muutamia kymmeniä korkeusmetrejä.

Vaikeusaste: 3  Fiilis: 5


Päivä 7 lenkki (33,0 km / 1 h 27 min / 357 nm)


Viimeisen päivän lenkistä ei juuri ole kerrottavaa. Tämän ajelin yksinäni ja erittäin rauhallisesti. Ainoita mainittavia asioita olivat träckerin päälle laittamisen unohdus ja pienet eksymiset Muron keskustassa. Kartassa tuo lähtevä tie näytti jotenkin isommalta, niin oli hieman haasteita löytää kylästä pihalle. Palautttaksi lenkiksi erittäinkin sopiva reitti, mutta mitään kummempia fiiliksiä tästä ei saanut.

Vaikeusaste: 2  Fiilis: 4


Kaikenkaikkiaan reissusta jäi kyllä erittäin hyvä fiilis! Kelit oli kohtalaiset vaikkakin välillä hieman tuli vettä. Toisaalta vesisateen takia yksikään lenkki ei jäänyt tekemättä. Erityiskiitokset loistaville "apukuskeille" Tuomakselle, Marikalle ja Mortenille! Ilman teitä olisi moni kilometri ja moni hieno reitti jäänyt ajamatta. Ensi keväänä ehkä uusi reissu Mallorcalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti